Gebouwd rond 1950, was het een kleine Romaanse kerk waarvan de belangrijkste kenmerken kunnen worden geraden door te kijken naar de gevel en de achtergevel:
Op de gevel zult u bovenaan een grote halfronde boog raden, waarschijnlijk die van de erker die het schip van het koor scheidt. Dit koor was naar het oosten gericht, zoals in de meeste kerken.
Aanvankelijk was het gewijd aan Sint-Maarten, daarna werd het rond 1600 door de prins-abt van Stavelot-Malmedy omgedoopt tot Sint-Quirinus, de laatste is de heilige die in de abdij wordt vereerd.
Opgravingen hebben ook de fundamenten van het oude koor dat zich voor de gevel bevond perfect bijgewerkt. En er waren ook Merovingische graven van een oude begraafplaats waarop de kerk was gebouwd.
Binnen werd een standbeeld van Sint Aubin vereerd door de inwoners om kinderkoliek te genezen. Dit is de vermoedelijke oorsprong van het Hôtel St Aubin op de hoek van het plein op de plaats van het Comptoir du Coq.
Na de Franse revolutie (1789) is het de oorlog tussen Fransen en Oostenrijkers in 1794 (je kunt nog de Oostenrijkse loopgraven zien in de bossen van Mont voordat je naar de rots van de leeuw gaat). De kapel wordt in brand gestoken door Franse troepen en het beeld wordt verbrand op het openbare plein. Desondanks ging de pelgrimstocht naar St. Aubin door en mensen gooiden munten in de ruïnes, die de kinderen graag wilden ophalen.
Op de achtergevel, het meest interessant, vindt u de sporen van een deur, twee traveeën, waarvan één half in het volgende huis en vooral bogen of Lombardische banden onder de kroonlijst, typische elementen van de romaanse architectuur, zoals c Dit is het geval bij de kerk van Ocquier.
Hoeveel arcades zijn er nog zichtbaar onder de kroonlijst op de achtergevel in de rue de l'Égalité ?
Uw volgende afspraak is de nabijgelegen trap die u naar de begraafplaats en de Sint-Maartentoren brengt.
Ga omhoog, neem bij de tweede trap het pad naar rechts en bereik de ingang van de begraafplaats waar QR-code nr. 3 zich bevindt.
Sponsors dont l'aide est au moins de 1500 €.
Fabrique d'église St Martin de Comblain-au-Pont & Les amis de St Martin