Stap 3: Sint-Maartenskerkhof

De begraafplaats rond de toren

In de ruïnes van het oude kasteel of beter gezegd "versterkte huis" uit 1200, waarvan alleen de bases van de omringende muren en de hoektorentjes zijn overgebleven, het kerkhof rond de kerk werd rond 1600 aangelegd, waar de monumenten de liefde van de dorpelingen voor steen verraden.

 

Sommige graven weerspiegelen de sociale afkomst van de overledene, met soms ontroerende, soms verrassende details. De plaats biedt een prachtig uitzicht op het dorpscentrum en de geklasseerde rotsen.

 

Verschillende graven vertegenwoordigen een karakteristieke kunst van begraafplaatsen met versieringen. Vind die van een vrijmetselaar en die van priester Bodson.

 

De heren van La Marck op het kasteel van Logne, in conflict met de prins-abten van Stavelot-Malmedy, bezaten Comblen, een klein grensdorp naast het prinsdom Luik en het graafschap Limburg. Het was het onderwerp van voortdurende gevechten, waaronder een bombardement dat alleen de toren intact liet.

 

Een nieuwe begraafplaats, de derde, werd aangelegd rond 1965 in Thier Pirard.

3e raadsel

Onder de opmerkelijke sculpturen van de begraafplaats is die van de ontvanger Jules Mouzon. Voeg de cijfers van zijn geboortejaar toe om het volgende getal te verkrijgen.

Lees meer...

De schattenjacht gaat verder met een bezoek aan de Sint-Martinus toren midden op het kerkhof

Je vindt de vierde QR-code aan de voet van de metalen trap in de toren.


Lexique

  • Vrijmetselaar: Een gesloten wereldgenootschap waarvan de leden, of broeders, die elkaar aan tekens herkennen, alleen onder ede de geheimen bezitten. (Een groep vrijmetselaars vormt een loge, een groep loges vormt een obediëntie). [De hedendaagse vrijmetselarij, bekend als "speculatieve" vrijmetselarij, is de erfgenaam van de "operatieve" vrijmetselarij, waarvan de leden in de Middeleeuwen professionals waren van de "vrije handel", architecten en bouwers van religieuze en civiele gebouwen.
  • Curé BODSON : Deze toren, die te voet bereikbaar is vanaf de Place Leblanc en gebouwd is van zandsteen uit de streek, werd in het midden van de 19e eeuw herbouwd door pastoor Bodson van Comblain-au-Pont, als herinnering aan de donjon van de eerste vesting die werd gebouwd aan het begin van de 13e eeuw, toen Comblain op de grens lag van verschillende strijdende gebieden.